Västergårds

Gerbiler

 

 

 

 

Västergårds gerbiler

Fakta om gerbilen och råd om hur du sköter

om dina gerbiler på bästa sätt.

 

Om gerbilen

Gerbilen kallas även för ökenråtta i folkmun. Detta kommer sig troligtvis att att de i grunden är ett ökenlevande djur. De finns huvudsakligen i Mongoliska öknen i vilt tillstånd men förekommer även i andra torra delar av asien. Men gerbilen är varken en mus eller en råtta. De till hör jirdarna. Vi som pysslar med gerbiler kallar dem dock ofta för möss.

 

Gerbiler är flocklevande djur som i det vilda ofta lever i stora familjer i tunnelsystem långt under marken. Våra tamdjur är fortfarande flockdjur och ska därför hållas minst två och två. Med gott om utrymme och rätt kunskaper om djuren så kan man ha fler än två ihop, då främst hanar kan leva i större flockar i fångenskap då dessa ofta kommer bättre överens med fler än en.

 

Gerbilens hem

Gerbiler har ett stort behov av att gräva. Därför är det att rekommendera att ha en stor djup bur åt dem. Det absolut bästa är ett akvarium i bra storlek men det kan även fungera bra med en stor plastlåta. IKEA har en låda som heter SAMLA. Den största storleken av den är 130 liter och fungerar utmärkt. Även storleken under är okej men tänk på när du planerar dina djurs burar att de trivs och mår bättre ju mer utrymme de har.

Vill man inte ha något av ovanstående alternativ kan man även ha en Duna. Det är en plastbur med gallerlock. Man ska dock tänka på att gerbiler har en förmåga att sprätta högt när de gräver vilket gör att spånet inte stannar i buren om du har en Duna.

 

Observera att man aldrig ska ha gallerbur till gerbiler!
En gallerbur är dålig på många sätt. Dels kan de inte gräva gångar i den vilket leder till att de istället får ett stört beteende. De kan tex börja sitta och gnaga konstant på gallret. Galler ger dem även chans att klättra och därmed även falla. De kan bryta benen och skada ryggen. Jag har haft en hona som satt i en avdelad gallerbur en kort period då hon skulle sättas ihop med en ny kompis. Det slutade med att hon slet av framtänderna i överkäken. Innan tänderna hade vuxit ut igen hade hon ont och åt dåligt. Har man mer otur än min lilla Tova hade så kan tänderna gå av så illa att de inte växer ut igen. Då överlever inte djuret.

 

I buren har man fördelaktligen spån som bottenmaterial. Vanligt kutterspån, så dammfritt som möjligt. På Lantmännen kan man köpa en bal med spån för mellan 70 och 80 kronor. Jag har 7 stora burar att städa varje gång och jag gör av med 1,5 sådan bal per gång. Så har du bara en bur så räcker det ett tag. Billigt och bra. Skulle det vara så att du eller dina djur inte tål spånet (jo, även gerbilerna kan vara allergiska mot spånet) så finns det ett kattströ som heter Toa-Lätt. Det är papperspellets som fungerar bra att ha som bottenmaterial åt gerbilerna.

 

För att inreda buren finns det massor med roliga hus, broar och annat roligt i trä att köpa på djuraffärerna. Inredning i plast eller tyg får absolut inte sättas in till gerbilerna då de kan skada sig både invändigt och utvändigt på det så illa att de avlider. Gerbiler gnager nämligen på ALLT!

Utöver trägrejerna vill gerbilerna ha en vattenflaska och ett sandbad. Vattenflaskan går bra att ha i plast. Tänk bara på att göra vad du kan för att de ska låta bli att tugga på den. Till sandbadet rekommenderas en glasskål eller möjligen en keramikskål. Jag har delvis stora glasskålar och delvis en smidig burk från IKEA som kostar 15:- styck. Vilken jag använder vart beror på burarnas storlekar.

Men matskål då? undrar du. Ja, gerbilerna har faktiskt inget behov av en matskål egentligen utan du kan lägga ut mat i spånet så får de jobba lite och stimuleras samtidigt som de äter. Men vill du ha matskål oxå så är det helt okej. Jag har det till samtliga av mina.

 

Gerbiler har inget behov av hö! De äter det inte utan använder det möjligen till bomaterial. Men till det går det precis lika bra med toapapper eller hushållspapper.

 

 

En bra sysselsättning för våra små gnagande vänner är kartong. Toarullar, flingpaket, skokartonger, ja allt som det inte är plast i eller på kan man stoppa ner till dem. Sedan kan du sitta och titta på medan de glatt tuggar ner kartongen till små små bitar. Olika gerbiler gnager olika mycket. Yngre gerbiler lite mindre men de kommer snart igång när de ser sin mamma gnaga och eventuellt senare om de får en äldre burkamrat.

 

Maten

Gerbiler är allätare. Det vill säga de äter både vegetariska och animaliska produkter. Basmaten bör bestå av en välbalanserad blandning som du gör bäst själv.

Mina djur får en blandning där basen består av Pretty Pets pellets som är speciellt för gerbiler. Utöver det blandar jag i:
Morotskroketter
Ärtkroketter
Bönplättar
Ärtplättar
Majsplättar
Havregryn
Osötade majsflingor, typ cornflakes
Puffat ris
Torkade morotsflingor
Vetepuffar

Dinkelpuffar
Quinoapuffar
Alfalfapuffar
Dinkelgryn (som havregryn fast dinkel)
Bovetepuffar

Solrosfrön

Russin (ibland)

 

Mycket smått och gott som ger gerbilerna det de behöver. Ibland blandar jag oxå i Pretty Pets för fåglar eftersom den innehåller mycket proteiner.

Som godis får gerbilerna solrosfrön, vetegroddar och mandelspån. Framför allt vetegroddarna är en favorit här.

 

 

Gerbilen klarar sig bra på ovanstående mat men de vill även ha färsk mat ett par gånger i veckan. Grönsaker som tex gurka, morot, broccoli eller gröna ärtor brukar vara uppskattat. Man kan även ge en fruktbit som tex päron, sött äpple, vindruvor eller banan.

Man ska dock aldrig ge dem stenfrukter, citrusfrukter eller paprika.

För proteintillskott kan man ge äggpulver. Finns på fågelavdelningen på djuraffären. Man kan även ge en bit lätt stekt, osaltad pannkaksbit, kokt ägg eller bönor och groddar. Man kan även ge dem barnmat. Se bara till att det inte innehåller mjölk. Gerbiler är nämligen laktosintoleranta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Frågor, funderingar, tips eller förslag? Ring eller maila mig.

0706429319

ida@vastergardsgerbiler.se